TRADITIONAL STYLE

Traditional Style is schapendrijven voor hoedersrassen.


15 en 16 september 2018

Judge: Mw. Sarka Gavendova (Tjechiƫ)

Officiƫle FCI: HWT, IHT-1, IHT-2, IHT-3, CACITRFCI Herding Trials

FCI Hoeders evenementen worden georganiseerd om het natuurlijke hoedersgedrag, afhankelijk van de stijl van het ras alsook het vermogen om door specifieke training, gehoorzaamheid, initiatief en zachtheid en door selectief fokken deze eigenschappen en kwaliteiten te behouden. De test en trial moeten het dagelijks hoederswerk weergeven.
De rassen die hier aan mee kunnen doen zijn o.a.: Bouvier, alle Herdershonden (Duitse, Hollandse, Witte, Mechelse etc), Gos d'Atura, Beauceron, Shelti, Austr. Shephard, Austr. Cattledog, Kelpie, Pyr. Herderdhond, Berner Sennen, Briard, Rottweiler, Hrvatski Ovcar, Puli, Pumi, Collies (muv de Border Collie), en nog veel meer.

Voor een lijst van alle rassen zie de FCI reglementen.

FCI-regelementen

FCI Herding Work Test

De FCI Herding Working Test Traditional Style (HWT TS) is een internationale test en wordt uitgevoerd om de eigenschappen en het instinct om schapen te hoeden van generatie op generatie te bewaren.

De HWT TS is hiervoor speciaal ontworpen. Het wordt aanbevolen om de HWT TS met goed gevolg te halen indien men met de hond wil fokken en is een verplichting indien men aan de FCI Herding Trials Traditional Style (IHT TS).
De rassen die meedoen aan de TS zijn heel verschillend in bouw en werkwijze, sommige rassen zijn gefokt voor bewaking, andere voor grenswerk en weer andere voor het werken met de schapen.
FCI HWT TS

FCI IHT-1, IHT-2 en IHT-3

FCI International Herding Trials Traditional Style (IHT TS) worden uitgevoerd om de raseigenschapen voor het schapenhoeden te bewaren.
In de TS was en is er dagelijks contact door de herder met de kudde schapen om ze te laten grazen in niet omheinde area's. De schapen zijn niet bang van mensen of honden en hebben genoeg respect om de herder te volgen naar nieuwe stukken land of om gemolken te worden.

In de IHT TS moeten de honden bewijzen dat zij de eigenschappen bezitten om te kunnen helpen op de boerderij of in het hoederswerk door de schapen uit de pen te halen en gezamelijk een parcours te kunnen lopen.
FCI IHT TS

FCI CACITR TS

De kampioenstitel "Certificat d'Aptitude au Championnat International de Troupeau de la FCI (CACITR)" kan op deze wedstrijd uitgereikt worden.
Om hiervoor in aanmerking te komen moet de hond geregistreerd zijn en tot een van de rassen uit de lijst van FCI Hoedersrassen behoren.
Zie ook de regelementen van de FCI:
FCI CACITR TS